Itä-Suomen edunvalvonta ei saa olla erityistukipakettien varassa

Venäjän hyökkäyksen jälkeen ulkomaankauppa on vaikeutunut. Pohjois-Savossa poikkeuksellinen tilanne laskee yritysten odotuksia voimakkaasti. Yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet. Odotukset Pohjois-Savossa ovat maan heikoimpia Pohjois-Karjalan ja Hämeen ohella.

Tässä tilanteessa hallitus on tehnyt erinomaisen ratkaisun ja pyrkii parantamaan Itä-Suomen elinvoimaa ja saavutettavuutta 80 miljoonan erityispaketilla. Itä-Suomi tulee tarvitsemaan tukea jatkossakin eikä nyt päätetty paketti saa jäädä yksittäiseksi tukitoimeksi. Tästä paketista suuri osa (31 miljoonaa) menee Karjalan radan parannukseen. Rahoitusta ohjautuu myös koko Itä-Suomen yhteiseksi hyväksi yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelupaikkojen lisäämiseen sekä TKI-toiminnan edistämiseksi 10 M€. Matkailua edistetään 7,5 M€.

Rahaa näyttää ohjautuneen paljon Karjalan puolella ja sitä on kyllä kritisoitukin. Näen ainakin nuo koulutukseen ja matkailuun saadut rahat yhteisen Savo-Karjalan eduksi. Seuraavalla hallituskaudella tarvitaan rahoitusta erityisesti Pohjois-Savon edellytysten parantamiseksi elinvoiman ja saavutettavuuden suhteen. Itä-radan Savon puoleisesta osasta pitää huolehtia. Muutoinkin liikenneinfraa voisi päivittää; poikittaisrataverkon kehittäminen Joensuu – Siilinjärvi sekä sähköistäminen Iisalmi – Ylivieska osuudelle tulee toteuttaa, että niin itä-Suomen puutavarakuljetukset kuin vientiteollisuuden tarpeet saavuttaa rannikko voidaan varmistaa. 5-tietä ajelevana Leppävirta-Kuopio väli kaipaisi parannusta ja Nerkoon 60-salue saisi jäädä jo historiaan Iisalmeen kurvattaessa. Valtatie 9 oikaiseminen ja nykyisten 60-nopeusalueiden poistaminen Kuopion ja Joensuun välillä lisäisi merkittävästi koko Savo-Karjalan alueen elinvoimaa. Onhan myös pienemmän tiestön korjausta aina sekä tulevaisuudessa siintävänä vaikka moottoritien jatkaminen Siilinjärveltä pohjoiseen.

Pohjois-Savon hyvinvointialueellekin tulee varmistaa yliopistolisä rahoitukseen, ettei pahimmillaan perustason terveydenhuollon rahoituksesta jouduta ottamaan yliopistolliseen tutkimukseen. Yliopistollisen hyvinvointialueen tulee joka tapauksessa tuottaa tutkimuksia ja kehittämistä! Edunvalvonta on kovaa peliä valtakunnan tasolla ja Itä-Suomen puolta on pidettävä järkähtämättä. Tämä on varmasti tavoite yli puoluerajojen. Olkoon ensi vuosi Pohjois-Savon vuosi.

Heikki Miettinen, Sd

Siilinjärvi

Similar Posts