Ole sinäkin luovuttaja

Omaisen menehtyminen aiheuttaa aina surua. Surun kohtaamme eri tavoin. Jotain voi kuitenkin tehdä jo elinaikana helpottaakseen surua tai ainakin käytännön toimintaa. Hoitotahdon, mahdollisen elvytyskiellon tai elinluovutustahdon ilmaisu ovat tällaisia terveydenhuollon toimintaa selkeyttäviä keinoja.

3.10.-8.10.2022 vietetään elinsiirtoviikkoa. Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti satoja ihmisiä. Vuonna 2021 tehtiin 420 elinsiirtoa. Yhdeltä luovuttajalta voi jopa kuusi ihmistä saada uuden elimen. Kuoleman kohdatessa elinsiirrosta puhuminen voi olla omaisille järkytys. Lain mukaan aivokuolleeksi todettu henkilö voi toimia luovuttajana, jos ei ole erikseen sitä kieltänyt. Inhimillisyyden nimissä päätöksiä tehdään kuitenkin omaisten kanssa, jos elinluovutustahtoa ei ole erikseen tehty. Elinluovutustahdon voi ilmaista omakannassa tai täyttää elinluovutuskortti, joka minunkin kukkarostani löytyy. Kortti löytyy helposti, vaikka netistä, www.elinluovutuskortti.fi Kortti on ilmainen. Elinsiirrot ovat hyvinvointiyhteiskunnan hienoja saavutuksia. Luovutettavat elimet on saatava nopeasti Helsinkiin, missä elinsiirrot Suomessa tehdään. Tämän toiminnan turvaamiseksi lentoliikenne Itä-Suomeen on välttämätön. Elinsiirrot ovat aikakriittisiä ja kalliita, mutta yhteiskunta on valmis maksamaan niistä saatavan hyödyn.

Elvytyskiellon voi tehdä potilas itse tai hoitava lääkäri lääketieteellisin perustein. Päätös ei tarkoita hoitamatta jättämistä, vaan sillä vähennetään turhaa kärsimystä. Läheisilläni on tällaisia elvytyskieltoja ja mielestäni se osoittaa suurta välittämistä. Nämä kiellot on hyvä olla läheisten tiedossa ja kirjattuna selvästi, jotta terveydenhuollon toiminta ja omaisten odotukset eivät ole ristiriidassa.

Heikki Miettinen Sh, TtM

Similar Posts