Ensihoidon ja muiden sote-palveluiden vahvempi yhdistäminen parantaa palveluja hyvinvointialueella

Savon Sanomissa (15.2.2023) uutisoitiin ensihoitoa kuormittavista tehtävistä. KYS akuutin vastaava lääkäri Tero Martikainen totesi kaikille riittävän työtä. Kentällä toimivat viranomaiset: poliisi, pelastuslaitos, sosiaalipäivystys ja ensihoitopalvelu ovat laajoilla alueilla ainoa ilta-, yö- ja viikonloppuaikana tavoitettavissa oleva auttaja. Onkin ymmärrettävää, että hätänumeroon soitetaan myös sinne kuulumattomista tilanteista, kun muuta apua ei ole saatavilla.

Hyvinvointialueella voidaan parantaa näiden ”ei kenenkään tehtävien” kanssa. Maakunnan periferiassa ensihoito on hyvä toimija hoitamaan tällaisia tukitehtäviä ja hyvinvointialueella se on mahdollista. Tuntuu hullulta, että kotihoito ajaa yövuorossa pitkänkin matkan päähän isommasta keskuksesta turvapuhelinhälytykselle, jos kunnassa olisi ambulanssi lähempänä käymään ihmisen luona.

Ensihoitopalvelun lakisääteinen perustehtävä on edelleen äkillisesti sairastuneen tai vammautuneen potilaan tilannearvio, ensihoito ja tarvittaessa kuljetus. Tehtäväkenttä ja olosuhteet muuttuvat kuitenkin jatkuvasti, eikä jokaiseen kuntaan ole mahdollista järjestää ympärivuorokautista sotekeskusta. Tulevaisuuden ensihoito kohtaa kasvavassa määrin myös muita, kuin perustehtävän mukaisia potilaita.

Vuodenvaihteessa alueemme laajeni Joroiseen ja ensihoitoyksiköiden vähentäminen ei ainakaan ole se suunta, mihin ensihoitopalvelua tulee viedä. Yksiköt ovat alueemme voimavara. 90-luvulla lanseerattiin hätänumeroa 112 isoin ponnisteluin. Vastaavaa ohjaus- ja neuvontakampanjaa tarvitaan valtakunnallisesti ei niin kiireellistä apua tarjoavien numeroiden, kuten 116 117 päivystysavun eteen. Näin voidaan ensihoidon kuormaa keventää.

Mikko Hiltunen, Ensihoitaja, yht.yo Heikki Miettinen, Sairaanhoitaja, TtM

Similar Posts