Omat huutonsa on maksettava

Pekka Ahonen kirjoitti ansiokkaasti (16.3) Savon Sanomissa Nato Jäsenyyden seurauksista ja eduskuntavaaliehdokkaiden vaikenemisesta asiasta. Olen eri mieltä vaikenemisesta. Ehdokkaat ovat esittäneet kantansa vaalikoneissa kahden prosentin käyttämisestä puolustusmenoihin bruttokansantuotteesta. Olen itse ottanut aiheeseen kantaa. Natoon liittyminen on hyväksytty eduskunnassa hyvin laajasti yli puoluerajojen ja kuten huutokaupassa sanotaan ”omat huutonsa on maksettava”. Tästä valitusta linjasta olen siis valmis maksamaan.

Tunnistan myös tarpeen puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen lisätyövuosille. Reserviläisenä entisenä reservin sissijoukkueenjohtajana, nykyisin lääkintäjoukoissa kertaavana ja kenttäkelpoisuuden rajoilla kulkevana olen nähnyt jo nykyisen kantahenkilökunnan kiireen lisääntyneiden kertausharjoitusten paineessa.

Olen esittänyt myös kutsuntajärjestelmän muuttamista niin, että koko ikäluokka kutsuttaisiin ja motivaation sekä kyvykkyyden mukaan ohjauduttaisiin asevelvollisiksi tai mahdollisesti vaihtoehtoiseen valmiuskoulutukseen. Oma vahva reservin armeijamme on ylpeydenaiheemme. Osaava, vahva reservi vähentää puolustusvoimien kustannuksia. Jatketaankin keskustelua maanpuolustusten kustannuksista. Tähän keskusteluun tarvitaan jatkossakin poliittinen päätöksenteko ja everstiluutnantti Ahosen kaltaiset substanssiosaajat.

Natoon ei mennä vapaamatkustajana, puolustuksesta ei leikata. Koulutuksesta ja terveydenhuollostakaan en halua leikata, tarvitaan kasvua ja terveydenhuoltoon ennaltaehkäisyä. Hallitusneuvotteluihin mennään talous edellä oikeisto vasemmisto vastakkain. Peräänkuulutan kompromissivalmiutta sekä näkemystä yli hallituskauden.

Heikki Miettinen

Similar Posts