Nuorten Rokotukset

Siilinjärvellä ja Kuopiossa on alettu rokottaa yli 12-vuotiaita nuoria. Tämä on nostanut jälleen kerran mielipiteitä myötä- ja vastamäkeen. On totta, että rokotteilla on haittavaikutuksia, kuten kaikilla lääkkeillä. Hyödyt ovat kuitenkin merkittävästi suuremmat. Totuutta suosittelen etsimään tilastoista ja tutkimuksista. Siilinjärvellä käytetään ainakin Biontec Pfizerin-rokotetta kunnan sivujen mukaan. Kuopion kaupungin sivuilta löytyy myös hyvin tietoa, missä mitäkin rokotetta annetaan. Joten halukkaat lukemaan faktaa, jos kiinnostaa. Yleisimpänä haittana on ollut kuumetta, lihaskipuja, eli hyvin samantyylisiä oireita kuin kausi-influenssa rokotteellakin. Vakavampiakin haittoja on ollut. THL:n sivuilla ainakin löytyy näistä hyvin tietoa.

Tauti, jonka virus voi aiheuttaa, on kuitenkin poikkeuksellisen kova. Monet muistavat ensimmäisen aallon uutiskuvat esim. Italian täysistä teho-osastoista tai nyt myöhemmin Intian polttohautausmaat, joita kaupungin laitamille pystytettiin. Omakohtaisesti sairaalassa näitä potilaita hoitaneena voin todeta, että pahimmillaan tauti on raaka, tappava ja valitettavan hitaasti paraneva. Tarkoitus ei ole pelotella, mutta rehellisesti asiasta on kerrottava.

Alaikäiset voivat itse päättää rokottamisestaan. Jos nuori ei itse pysty päättämään rokotuksestaan, tarvitaan huoltajien suostumus. Rokottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Meidänkin perheeseen kuuluu kaksi 12-16-vuotiasta nuorta ja molemmat itse haluavat rokotteen omaksi ja muiden suojaksi. Tällainen avoin mahdollisuus on hyvä.

Rokotteen ottamisesta ei kannatta tehdä vastakkainasettelua. Kun tartuntatautilain 48 pykälä tuli aikanaan voimaan, myös minulla kiehahti. Myönnän, että koin sen kohdistuvan itsemääräämisoikeuteeni, mutta ymmärsin kyllä hyvän ajatuksen lain takana. Nythän korona-rokotteesta laissa ei ole asetettu. Eikä pidäkään. Tässä mielessä en nykyistä lakia pidä optimaalisena.

Toivon malttia rokote keskusteluun. Mielipiteitä saa esittää rajustikin, mutta syyttely tai uhkailu ei johda mihinkään hyvään. Jos rokotetta ei ota, niin sitten ei ota. Jos ottaa, se on minusta hyvä, rokotekattavuus paranee. Tuula Haatainen on kirjoittanut hallituksen tavoittelen 80% rokotekattavuutta yli 12-vuotiaan väestön keskuudessa (19.8 sttinfo.fi). Hän näkee rokotekattavuuden edellytyksenä lähiopetukselle, harrastamiselle ja liikkumiselle. Tätä vapautta ei pidä aliarvioida. Etäopetus on onnistunut tarvittaessa Siilinjärvellä hienosti ja karanteenissakin on alaikäisemme menestynyt, mutta nuorten täytyy saada elää. Tästä liikkumisen tärkeydestä kirjoitti hyvin Savon sanomissa (20.8) arvostamani Kaavilainen liikuttaja Pasi Pitkänen. Liikkumalla lapsesta tulee kestävä ja roketteen turvin se onnistuu. Liikkuva kivi ei sammaloidu. Siispä piikille ja baanalle.

Heikki Miettinen, Sairaanhoitaja

//Julkaistu Savon Sanomissa

Similar Posts