Mielenterveyttä psykoterapiasta

Olen sairaanhoitaja, mutta en ole tehnyt mielenterveystyötä. Sen verran tiedän, että mielenterveyden ongelmat ovat kasvava syy sairauspoissaoloihin sekä eläköitymiseen ja sitä kautta aiheuttavat merkittäviä kustannuksia hyvinvointialueille. Myös apua tarvitseville, palvelujen savuttamattomuus voi olla tuhoisaa. Terapiatakuu kansalaisaloite on syntynyt tästä tarpeesta.

Perustason palveluiden pitäisi olla kunnossa, niin ei tarvitsisi niin paljon turvautuakaan erikoissairaanhoitoon ja vaikka psykoterapiaan. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota lasten ja nuorten palveluihin. On arvioitu, että ei pystytä neljässä viikossa tarjoamaan psykoterapiaa kaikille tarvitseville ja tämän toteutuminen on liian suuri haaste nykyisillä resursseilla. Perustason palveluita ja lyhytterapiaa esitetään aivan oikein ratkaisuksi, mutta ne eivät vain riitä kaikille.

Tilannetta voisi yrittää parantaa tarjoamalla psykoterapiakoulutusta julkisin varoin. Rahoittaminen julkisin varoin yliopistojen erikoistumiskoulutuksena maksaa itsensä takaisin ja edistää yhdenvertaisuutta koulutukseen hakeutumisessa. Nykyisin koulutus maksaa opiskelijalle kymmeniä tuhansia euroja ja haastaa erityisesti sairaanhoitajien ja muiden ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden mahdollisuutta hakeutua psykoterapiakoulutukseen korkean hinnan vuoksi. Psykoterapia on tutkitusti vaikuttavaa hoitoa ja lisäämällä psykoterapeuttien määrää valmistaudumme tuleviin haasteisiin hyvinvointialueilla. Muutoinkin ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa terveydenhuollossa enemmän kuin sairauden hoitoon. Tämä psykoterapiakoulutuksen kustantaminen julkisin varoin tukisi mielenterveysongelmien ennaltaehkäistävyyttä.

Heikki Miettinen, sd. Siilinjärvi.

Similar Posts