Joko muutetaan lakia toimeentulotuesta?

Lapsilisät ovat etu, jonka tarkoitus on kattaa osa lapsesta aiheutuvista kustannuksista, tukea lapsia ja myös lasten hankkimista. Etuus tulee kaikille lapsiperheille, mutta toimeentulotukea saavat perheet eivät hyödy siitä samoin kuin työelämästä toimeentulonsa saavat perheet. Lapsilisä katsotaan perheen tuloksi, joka vähentää toimeentulotuen osuutta.

Taloudellinen eriarvoisuus Suomessa on lisääntynyt, vaikka Suomessa sitä pyritään verotuksen ja muiden työkalujen avulla tasoittamaan. Isot pääomat ajautuvat harvojen eduksi. Lapset ja nuoret voivat huonosti ja yksi syy on lapsiperheköyhyys. Toimeentulotukea saavien perheiden lapset kärsivät kohtuuttomasti nykyisestä käytännöstä. Tämä asetelma lisää syrjäytymistä, aiheuttaa terveyshaittaa ja hankaloittaa lasten harrastamista. Hyvinvointivaltiomme hakee suuntaansa kohti uutta hallituskautta mentäessä. Oikea tapa edetä tulevaisuuteen on kehittyä, kouluttautua sekä pitää huolta heikommista.

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perheiden lasten asemaa heikennetään lapsilisien vähentäessä toimeentulotukea. Tämä on väärin ja asia on korjattava. Aiheesta on aiemminkin keskusteltu, mutta eipä ole lakia saatu muutettua. Tehdään se nyt ja autetaan heikommassa asemassa olevia. Lisätään lasten hyvinvointia, se on hyvinvointivaltion ydintä. Se pieni ylimääräinen raha näillä perheillä olisi varmasti kierrossa yhteiskunnassa.

Heikki Miettinen

Similar Posts