Menestyksen tekijöitä eduskuntavaaleihin

Entisenä joukkuepelaajana tiedän voittojen ratkeavan keväthangilla, mutta sitä ennen vaaditaan hyvä pohjatyö sekä taktiikkaan sitoutunut joukkue. Demarit pääministeri Marinin suulla olemme lähteneet koulutus edellä ja sosiaaliturvaa varjellen vaaleja kohti. Tähän puolueen arvoihin sopivaan kärkeen on helppo sitoutua.

Poliittista keskustelua ohjaa julkisen talouden tasapainottaminen ja siihen opposition sanansäilä on vaalien alla ottanut kantaa ahkerasti. Kokoomuksen kannatus on tapissaan ja perussuomalaiset ovat myös kohonneet kannatusmittauksissa. Keskustan alamäki polarisoi entisestään vaaleja oikeisto-vasemmisto suuntaan. Orpo on jo lehtihaastatteluissa galluphuumassa pohtinut sinipunahallitusta, jos verotusta oltaisiin valmiita alentamaan kaikissa tuloluokissa. Demarit ei puolestaan ole valmiita leikkaamaan sosiaaliturvasta, eikä persut taida kuulua hallituskumppaniksi numero1. Demarina toivon saavamme ykköspaikan eduskuntavaaleissa, jotta kylmä leikkauspolitiikka ei pääse valloilleen. Veropohjan laajentaminen sekä koulutuksen, innovaatioiden tukeminen, toivottavasti edelleen paraneva työllisyys ovat niitä parhaita tasapainottajia, mutta ollaanko mistään valmiita leikkaamaan hallitusneuvotteluissa?

Vaalit eivät ole pelkkä valtiontalouden sopeuttamiskeskustelu. Sote-alan työtaistelut aiheuttivat luvalla sanoen kitkaa demareidenkin sisällä. Demarit ovat ajaneet julkisen sektorin etua sinnikkäästi ja tasa-arvon eteen tehty työ kantaa viljaa myös soten puolella. Suurimmat tunteet ovat jo väistyneet ja kyllä demareiden arvot puhuttelevat sote-alan työntekijöitäkin. Tämän äänestäjäjoukon mukaan saaminen on yksi avainkysymys ja kyllä Arkadianmäellekin aina sote-osaamista mahtuu. Tuskin oikeistopolitiikka ajaa julkisen alan etua ja palkkatasa-arvoa samalla tavoin kuin nykyinen hallitus. Soten saaminen maaliinkin oli sellainen urakka, että oksat pois. Kalliiksi ja toimimattomaksi uudistusta on arvosteltu ja se tuleekin tyrmätä heti. Uudistus ja hyvinvointialueet ovat tehty hillitsemään kustannusten nousua. Oikeiston esittämä yksityisten palveluiden tehokkuus ja paremmuus palveluntuottajina ontuu ainakin minun ajatuksissani. Harva yritys toimii niin, että sille annetaan rahoitus, jolla sen on tuotettava maksimaalinen hyöty asiakkaalle ja voittoa ei tarvitse tehdä.

Turvallisuuspolitiikassa olemme myös hieman taka-alalla. Some keskusteluissa on vihjailtu, että olisiko demareilla hallituksessa ollessaan aika ottaa haltuunsa puolustusministerin paikka. Sosiaalidemokraattiset arvot vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus sopivat hyvin tuonkin pestin arvopohjaksi. Myös arjen turvallisuus ja siitä selviäminen puhuttavat näinä poikkeuksellisina aikoina.

Tässä teemassa demareiden on hyvä olla mukana. Koulutus ja heikompien puolustaminen on aivan oikein puolueen kärki vaaleihin. Töitä pitää tehdä sen eteen, että sote-alan henkilöstö, tavalliset turvallisuudesta huolissaan olevat ihmiset saadaan aktivoitua äänestämään. Näitä mainitsemiani teemoja koen tärkeiksi nostaa esille ja niillä demareiden pinnistävän kokoomuksen ohi. Joukkueena mennään ja sekä yhdessä näitä teemoja täydennetään ja tehdään menestyksekäs vaalitulos.

Similar Posts