Suhmurointiako

Minna Reijonen toteaa (SS 9.11.2022), ettei hinnalla ole mitään rajaa, kun hallitusohjelman oudoimpiakin asioita toteutetaan. Reijonen väittää, että keskusta halusi sote-uudistuksen ja kalliiksi tulee. Sote-uudistusta on haluttu usean hallituskauden ajan, ja haluajia on ollut varsin monesta puolueesta. Kalliiksi tulemisen väitettä ihmettelen. Yksi uudistuksen tarkoitus on hillitä menojen kasvua tasavertaisten palveluiden kehittämisen ohessa. Tiedämme valtion rahoituksen olevan reilun miljardin Pohjois-Savon hyvinvointialueella, ja sillä on pärjättävä. Tätä isompi haaste hyvinvointialueellamme on investointimahdollisuuksien niukkuus. Lainanottovaltuuksia ymmärtääkseni haetaan lisää, jotta esimerkiksi isot ennen hyvinvointialuetta aloitetut rakennushankkeet KYSillä voidaan toteuttaa. Myös ikäihmisten palveluasumiseen tarvittaisiin maakunnassa investointikykyä. Miten kalliiksi ja kuinka toimiviksi tai toimimattomiksi palvelut muotoutuvat, vain aika näyttää. Toivoisin kuitenkin yli puoluerajojen positiivista suhtautumista ja yhdessä tekemisen meininkiä, jotta paras mahdollinen lopputulos saavutettaisiin tässä valtavassa muutoksessa. Vain valittamalla asiat eivät parane.

Vasemmistopuolueita, meitä demareita ja vasemmistoa Reijonen arvostelee, ettemme halua tehdä omaishoidon tuesta verotonta. Jaan huolen omaishoidon asemasta. Kääntäisin kuitenkin katseeni hyvinvointialueelle ja pyrkisin ajamaan omaishoitajien etua sitä kautta. Omaishoito on korvaamatonta ja sen tukemista tuleekin parantaa. Vaalivuonna verohelpotuksia on helppo luvata, kuten Reijonen kannustaa myös dieselveron suhteen ja polttoaineiden verotuksen keventämiseen. Valitettavasti me tarvitsemme veromme ja veropohjaa voidaan joutua laajentamaan, jos tuleva hallitus päätyy rajuun velkaantumisen taittamiseen, kuten järkevää onkin. Veropohjan laajentaminen ei kuitenkaan tarkoita pieni- ja keskituloisten verojen korottamista. Eivätkä demarit hyvinvointialueella ole toimettomaksi jääneet. Teimme esityksen maksuttomista lääkärivastaanotoista, mutta valtuustossa esitys ei mennyt läpi.

Reijonen toivoo, että Suomi on pelastettava suhmuroinnilta. Jos suhmurointia on hallituksen toimin saatu ennätyksellinen työllisyys, ja läpi useiden kriisien saatu kotimaa eurooppalaisessa vertailussa erittäin hyvin onnistuen, olkoon niin. Toivon tällaista nykyiseltä hallituspohjalta onnistunutta koulutusta, työllisyyttä sekä heikoimmassa asemassa olevien tukemista tulevallakin hallituskaudella. Lisäksi tarvitaan tiukka talouskuri, johon toivon laajaa konsensusta niin verotulojen kuin menokurinkin suhteen. Jatkan mielelläni keskustelua vaalikentillä. Toivon asiallista argumentaatiota, vaikka vaalien alla täytyy mielipiteensä selvästi tuodakin esille.

Heikki Miettinen, Sd

Similar Posts