Kaikki työ on arvokasta

Sote-alan palkkaratkaisu saatiin maaliin ja se on kaikkien osapuolten etu. Yllättävän erimielisiä ollaan sopimuksen tulkinnasta. Varmaa on kuitenkin palkkaepätasa-arvon kaventuminen ja työrauhan saavuttaminen. Hoitotyö on jatkossakin tärkeää, ei vain poikkeusoloissa.

Tämä kierros osoitti, että olemme kunta-alalla riippuvaisia toinen toisistamme. Samoin julkinen sekä yksityinen puoli tarvitsevat toisiaan. Muihin aloihin sidoksissa olevat sopimukset osoittavat, että tarvittaisiin keskitetympiä palkkaratkaisuja. Nykyinen malli on osoittanut haavoittuvuutensa. Onneksi sopimusyhteiskunta osoitti soten kohdalla vahvuutensa. Olkaamme siitä ylpeitä.

Tiukat ajat polarisoivat ihmisiä. Hoitajien työtaistelu aiheutti yhteiskunnassa vastakkainasettelua. Inflaatio uhkaa jakaa ihmisiä yhä eriarvoisempiin asemiin, sota Euroopassa lietsoo turvattomuutta ja huoltosuhteen heikkeneminen haastaa julkisia palveluja. Tässä tilanteessa tarvitaan politiikkaan yhteistyökykyä ja rehellistä vuoropuhelua pitämään yhteiskunta tasa-arvoisena. Puolueet ajavat kannattajiensa etuja. Rehellisillä perusteilla onkin haettava kaikille kompromissia. EK:n ”meidän äiti” tyylisiä kampanjoita ei kaivata. Kaikkien äitit ja isät tarvitaan.

Me tarvitsemme jo huoltovarmuuden takia riittävän alkutuotannon, tarvitaan vientiyrityksemme, mutta yhtä lailla tarvitsemme julkisia palveluja tuottamaan aivan kaikille hyvinvointia, koulutusta sekä monia muita välttämättömiä toimivaa yhteiskuntaa mahdollistavia palveluja. Julkisen työn merkitys alleviivautuu silloin, kun sitä ei ole. Meillä on myös työntekijöitä, jotka työskentelevät julkisella että yksityisellä sektorilla. Onko heidän työnsä parempaa toisella puolella? Olkoon siis kaikki työ tärkeää.

Heikki Miettinen, Sd

Similar Posts